< Forrrige nyheter Neste nyheter >
Folk gjør feil – men de kan også redde dagen. Hvordan håndtere menneskelig risiko?

Folk gjør feil – men de kan også redde dagen. Hvordan håndtere menneskelig risiko?

10, September

Det er lett å si som mange gjør, at mennesker utgjør det svakeste ledd. Med nasjonal sikkerhetsmåned nært forestående er det samtidig fristende å tenke at vi gjør det vi kan for å håndtere menneskelig risiko. Likevel er «menneskelig feil» forklaringen vi oftest gir våre hendelser. Dette er imidlertid en sammensatt utfordring, hvor ulike typer risiko krever ulike typer tiltak – og det hjelper så lite å skylde på brukerne.

Foredraget inneholder praktiske eksempler på hvordan vi arbeider med folk i virksomheten for å redusere risikoen for sikkerhetshendelser. Med en empatisk tilnærming kan vi oppdage de ansatte som mer enn passive mottakere av et sikkerhetsbudskap. De kan heller bli positive deltakere i sikkerhetsarbeidet, som kan redde dagen når våre tekniske tiltak kommer til kort.

 

Foredraget holdes av Erlend Andreas Gjære. Gjære er spesialist på sikkerhet og folk, og arbeider med bevisstgjøring, opplæring, forankring og endring som varer. Dette inkluderer også tilpasning av systemer og regler som folk må forholde seg til på jobb, slik at de gir bedre brukeropplevelser og støtter etterlevelse. Erlend har mastergrad i informatikk fra NTNU, er sertifisert ISO27001 Lead Implementer, og er gründer av Secure Practice.